söndag 4 mars 2012

"Får" Estelle bli en HBT person?

För lite mera än en vecka sedan så föddes prinsessan Estelle.
Det är ju helt fantastiskt.... precis lika fantastiskt som varje barns födelse...
Vi är ju alla lika värda...
Det har ju självklart varit en hel del skriverier om detta och jag tycker nästan lite synd om flickan... hon kommer bli jagad av fotografer.
Jag har en väldigt dubbel inställning till kungahuset... å ena sidan tänker jag att ja... visst är det lite speciellt att ha ett kungahus och det är ju inte direkt så att kungen styr vårat land (tack o lov...) för vi är ju ett demokratiskt land och vi väljer själva vilka som skall företräda oss och styra landet.
Kungahuset ger vårat land ett stänk av "sagomagi" med kungar, prinsar och sessor. Säkert något som drar turister och skapar en fin rosa liten aura över Sverige.
De åker runt och representerar Sverige i hela världen (kanske inte alla gånger så väldigt bra men de är ju fortfarande bara människor).
De är liksom fina på bild... de är våra livslevande reklampelare för helylle Sverige!
Samtidigt.... det är 2012... inte 1800 talet... Bara tanken att dessa föds in i ett yrke och en färdig mall/roll. Att de med sitt blåa blod är mer viktiga än oss andra...
Många gnäller om hur mycket apanage kungahuset får... jag har ingen jättekoll på exakt vad dessa pengar går till men hörde att ca 50% går till att underhålla och bibehålla gamla slott och andra viktiga gamla arvs byggnader och de andra 50% går till kungahusets alla representations resor och löner till dem som jobbar runt dem. Pengarna går alltså inte direkt i familjens privata ficka som dom får göra vad dom vill med... men dom ser ju inte direkt ut att lida av någon direkt pengabrist heller, rent privat...
Men är de någonsin privata?
Som de reklamperar dom är så representerar de ju hela tiden... så fort de sticker näsan utanför dörren... Hur särskiljer de om de köper de dyra skorna och kläderna för privatbruk eller i representations syfte?
Aja.... skitsamma...
Funderade lite på att kungahusen överlag verkar ganske stela och strikta... de har många gamla regler och traditioner att följa...
Skulle det kunna vara som i Disney att prinsessan blir kär i en kriminell små fifflare?
Eller att prinsen får välja den fattiga lilla städerskan från Gambia?
Norska kungahuset känns ju en aning mera folkligt... Prinsessan pysslar med änglar och auror och kronprinsen gifte sig med en kvinna som redan hade ett barn och vars far var tillsammans med en strippa... (lite Disney för vuxna *ler*) skulle det tillåtas här i Sverige?
Man vet ju bara det som man någongång då och då läser i tidningarna och vem säger att det ens finns ett uns av sanning i det?
Men det verkar ju vara ganska strikta regler när sessorna och prinsen dejtade/dejtar...
Skulle de få träffa någon och gifta sig samma år?

Jag undrar ju självklart hur de skulle agera och reagera om prinsen ville byta kön... eller om prinsessan var flata?
För visst borde det rent procentuellt sett hänt, någongång i historien, att någon i en kungafamilj någonstans i världen var gay?
Antagligen har det genast gömts och glömts... å förr i tiden var det inte lagligt för någon, så det är väl inte så konstigt...
Men här och nu... år 2012 och framåt... skulle en kunglig medlem accepteras om den kom ut ur garderoben?
Å vad händer om det är tronarvingen?
Skulle de få tillåtelse att göra inseminering?
Eller att ha en surrugatmamma?
Skulle de få gifta sig och skulle de då få vara två kungar/drottningar?
De verkar ju vara ganska strikta med titlarna... vår kung gifte sig när han var prins och hans fru blev drottning när han blev kung... men den dagen våran kronprinsessa blir landets drottning så fortsätter ändå hennes man att vara prins... Why?
Men tillbaka till min egentliga grundfråga/tanke... Skulle tex Estelle "ha rätt" att vara lesbisk när hon växt upp? Skulle hon få behålla sin titel?
Om inte... blir hon tvungen att abdikera då?
Bli "sparkad" från sitt jobb, som hon växt upp och tränats till sedan hon kom till världen pga sin läggning...
Klassas det då som diskrimenering?
Vad händer då?
Enligt Sveriges lag får man inte säga upp någon pga etnisitet, religon, kön och läggning etc...
Får kungahuset bryta mot lagen?
Om hon inte "får" bli en HBT person... vad visar då hovet upp för acceptans för olikheter?
Spännande funderingar tycker jag...

Är det någon som hört talas om att någon medlem från något kungahus/furstedöme i världen var/är gay?
Visst kan man spekulera när en viss furste valde att gifta sig i väldigt sen ålder efter ett rykte om sig att vara en playboy... Är allt bara en fasad?
Charader och spel för galleriet?

(Måste de göra sin plikt och gifta sig och skaffa barn?
Vad skulle hända om ingen i kungahuset fick barn? Skulle vi ha kvar monarkin då? Skulle man leta sig bakåt i generationerna och ge titeln helt plötsligt till någon av kungens systrars barn/barnbarn?)

Sitter det någon stackars kunglighet någonstans i en garderob och gömmer sig?
Jag skulle älska om en kunglig person klev ut ur garderoben och levde öppet...
Jag skulle älska om ett land en dag hade två kungar eller två drottningar!
Då skulle jag rösta för att vi behöll monarkin!

1 kommentar:

  1. Ja, Gustav V var gay, han hade visst en hel del olika affärer med karlar och det var väl allmänt känt men ändå hölls det tyst om det på nåt sätt. De hade väl mer makt då och kunde tysta ner sådant som var obekvämt.

    SvaraRadera