fredag 9 mars 2012

Internationella Kvinnodagen

Igår var det den Internationella Kvinnodagen!
Det faktum att vi fortfarande behöver den är ju egentligen väldigt sorgligt... läste något facebook inlägg där det stod att kvinnan jobbar gratis efter 15.51 fram till 17, beräknat på löneskillnader mellan män och kvinnor.
Målet är ju självklart jämnställdhet. Så länge vi behöver fira och uppmärksamma denna dag så betyder det att vi inte har lika rättigheter.
Det finns ju flera som menar att vi ska avskaffa denna dag helt och hållet och istället jobba för att alla dagar på året är för både kvinnor och män... och självklart är det ju målet!
Det jag gillar med denna dag är att den inte har förvandlats till något kommersiellt jippo som affärerna kan tjäna in en massa pengar på.
Jag hörde på P3 igår att det var i något land (tror Ryssland men har minne som en 98 åring ibland) som männen köpte dyra presenter till "sina" kvinnor denna dag...
Det kan ju bli lite fel tycker jag... Vill man ge någon en present för att visa hur mycket man uppskattar den personen så kan man ju göra det vilken dag på året som helst... inte för att man Ska!
Diskussionen på radion var intressant... Ur ett hyper feministiskt perspektiv skulle det snarare verka degraderande och mer nedtryckande att ge kvinnan en present som en påminnelse om att hon är just kvinna och står lägre än mannen i samhället.... (Tydligen precis som morgongåvan från mannen till sin nyblivna hustru... ett bevis på att nu äger jag dig, du är min...) Allt går ju att dra till sin spets!.
I vissa länder är Nationella Kvinnodagen en helgdag!
I Kina så är alla kvinnor lediga från sitt arbete... på eftermiddagen!
Läs gärna mer om Internationella Kvinnodagen på Wikipedia :)
Internationella Kvinnodagen

Jag vet att vi trots allt kommit ganska långt i jämställdhetsarbetet här i Sverige om man jämför med flera andra länder som inte ens har kommit halvvägs. Men precis som när det gäller jämställdhetsarbetet i HBTQ frågor (där vi oxå har kommit väldigt långt) så kan vi inte sitta här på våra arslen och klappa oss själva på axeln för det...
Jämställdhet och lika rättigheter (och skyldigheter) inom alla områden är något att fortsätta jobba för.
Alla ska ha samma rättigheter oavsett kön, sexuell läggning, ursprung, religion, utseende etc...
Även om vi har kommit långt här i Sverige så är vi inte i mål och denna dag behövs.
Och hur ser det ut i exvis Iran? Kina? Uganda osv...?
Det gäller ju inte bara Sverige utan hela världen!
Jag undrar... (när) kommer vi nå fram?
När har hela världen blivit en plats för alla?
Med lika rättigheter och jämställdhet för Alla?
Man, som kvinna, ung som gammal, gay som straight, mörk som ljus, kristen som vodoo anhängare.

Det handlar om respekt, kärlek och acceptans för olikheter.
Behandla andra som du vill bli behandlad själv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar