söndag 9 februari 2014

Mänskliga rättigheter, HBTQ, OS i Ryssland… *puh*

Alla pratar om OS nu…
Jag också!
Såg en artikel i Nerikes Allehanda idag om att det var en demonstration på Stortorget i Örebro igår.
Protest i Örebro - Bojkotta OS
Sedan ser jag kommentarerna som är under artikeln på na.se och blir lite besviken på "Svensson" hemma i soffan… Ingen tanke eller insikt alls om hur det kan vara för andra människor.
Kommentarer om att "fåniga demonstrationer" och bojkott leder ingenstans…
Och visst, just den här demonstrationen kanske inte alls hjälper folk i Ryssland men den lyfte iaf upp debatten om människors lika rättigheter. Folk ser och läser om demonstrationen och tänker till en gång extra! Det är också ett sätt att förändra och att göra något annat än att sitta hemma och hata bakom datorn.
Sen undrar jag om folk inte har någon koll på historien överhuvudtaget?
Om vi inte reser oss upp och låter/protesterar när vi ser eller hör något som är fel hur ska det kunna bli en förändring här i världen?
Om Rosa Parks inte hade protesterat på bussen 1955 hur hade världen sett ut idag då?
Om inte människor protesterat vid Berlinmuren 1989 hade ingen förändring skett!
Det är mycket som skulle ha sett annorlunda ut idag om folk inte hade vågat demonstrera och protestera!
Kvinnor skulle inte ha rösträtt.
Vi skulle fortfarande ha barnarbete.
Det skulle inte finnas några regler på våra arbetsplatser, vi skulle kunna behandlas som slavar av våra chefer och få slita under omänskliga förhållanden.
Vi skulle inte ha en demokrati… Ja, listan kan nog göras hur lång som helst!

Tillbaka till idag… Och Ryssland… Visst kan man tro att det lilla som görs här inte hjälper någon där… men tro mig, ryktet sprids och även om de inte får höra att det var några i Örebro som protesterade för deras skull, för deras rättigheter så får de iaf veta att omvärlden bryr sig.
Regnbågskör gör succé på nätet!
Detta spred sig som en löpeld och hbtq aktivister i Ryssland fick en strimma hopp och de fick känna att de är inte ensamma!
Så, även om inte deras faktiska situation förändrades så gav detta meddelande hopp och tro till personer som behöver det.
Jag ser också en massa tjafs om att hbtq personer är en sån pass liten grupp att varför ska man bry sig?
Tja… 10% av befolkningen är faktiskt en ganska stor grupp i mina ögon men det har ingen betydelse om gruppen är stor eller liten, alla har rätt till samma rättigheter!
Oavsett kön, sexualitet, religion och etnicitet etc…
Folk skriver också att de är trötta på att bögar och flator ska behöva vara så högljudda, att de försöker pracka på andra sin livsstil osv… och att världen skulle sluta existera om alla var bögar och flator pga fortplantningen… Herregud!
Ingen försöker pracka på någon nått… största anledningen till att vi är högljudda är ju för att det är en protest! Den dagen vi har samma rättigheter som alla andra, den dagen ingen rynkar på näsan och spottar efter oss, den dagen ingen reagerar då behöver vi inte vara högljudda längre! Stolta men vi behöver inte vara högljudda!
Och… vi har inte en egen livsstil… Vi lever fullt normala liv som er alla andra med den lilla, lilla skillnaden att den vi älskar och delar vår vardag med är av samma kön som vi själva. Vi skadar ingen. Det är inget som smittar i och med att vi syns och jo, med dagens teknik kan världen trots allt fortsätta existera eftersom det finns flera sätt att bli gravid på idag. Dock betyder det inte att vi vill att alla ska vara bögar, flator, bi, trans eller queer… tanken är att alla ska få vara sig själva och bli accepterade för det.
Att det som i Ryssland betyder att man kan bli fängslad om man går på gatan hand i hand med sin partner är hemskt!
Jag läser också i kommentarerna att folk tycker Rysslands lagar är bra… man ska inte propagera för homosexualitet… (konstigt att det räknas som propaganda när två tjejer håller varandra i handen eller pussas offentligt men när ett straight par gör det så är det inte propagandan, det är normen) Att man inte ska göra reklam som smittar på unga eftersom de kan påverkas av den (negativa) livsstilen… (Jag tycker att det är en mkt mer negativ livsstil att sprida hat och att förespråka våld).

Jo… men precis så är det ju! Jag vaknade en morgon och såg en regnbågsflagga och vips så kände jag mig lite gay… kanske vore något att testa? *ironisk*

Nej, det fungerar inte så.
Är du inte gay så kommer du heller inte bli det för att du ser två killar hålla varandra i handen eller för att två tjejer gifter sig eller för att du ser en flagga med regnbågens färger.
Om det nu inte är så att du har haft dessa känslor och tankar inom dig i massor av år men att du inte har vågat prata med någon, inte vågat komma ut… för då kan det verkligen hjälpa dig att se just två kvinnor som gifter sig, att se att det finns andra som du och att få stöd. I annat fall… jag lovar, det kommer inte påverka dig alls att vi alla har samma rättigheter att coexistera på denna planet!
Jag ser också folk som säger att om de skulle bojkotta OS så är det pga alla byggjobbare som slitit med arenor och hotell men inte fått betalt! Ja, självklart… det är också helt sanslöst sjukt i huvudet!
Självklart ska de som arbetat och slitit med att få till byggnader och arenor ha sin lön… men det precis som förbudet mot hbt propaganda handlar om mänskliga rättigheter!

Vissa lägger all sin energi att protestera mot rasism, för feminism, mot patriarkalsamhället, för hbtq personer etc, etc…
Jag önskar att vi alla la energin på att jobba för mänskliga rättigheter för alla för att alla har samma värde, oavsett! Då skulle alla andra frågor lösa sig på vägen!

Och ja, jag såg också att flera tyckte att Ryssland minsann inte är det enda landet som har hårda lagar mot hbtq personer och absolut… det är sant! I Uganda kan man få livstids fängelse om man utför homosexuella handlingar (blir kär) och i vissa fall även dödsstraff…
Och egentligen är det väldigt få länder i världen där hbtq personer kan leva öppet idag men det känns ändå som att förändringens vindar blåser. Men nyckfullt som vädret kan vara så kan det vända på en femöring. Därför kan vi aldrig luta oss tillbaka och tänka att oj, vad bra vi har det utan vi måste fortsätta kämpa får alla våra rättigheter. Nu riktas blicken mot Ryssland pga OS men det är självklart inte det enda landet på jorden. Vi har en stor chans att utöva påtryckningar mot just Ryssland i detta fall i och med OS genom bojkott och protester och det hoppas jag kommer fortsätta på alla sätt. I stora och små protester och demonstrationer. På nätet, i tidningar och via diskussionsforum etc… fortsätt att diskutera och håll debatten vid liv!

Sen hittade jag även denna länken:
Åtta delstater i USA har No Promo Homo lagar…
Jag tycker att det är fantastiskt att USA:s president medvetet avstår från OS pga deras inhumana lagar men ska man inte vara lite försiktig att kasta sten i glashus?
Jag vet dock att det i nuläget i USA händer massor på den här fronten och fler och fler delstater röstar igenom samma rättigheter för HBTQ personer som för alla andra och att det sker stora förändringar där pga goda, drivande krafter!

Ser att mitt inlägg blev längre och mer splittrat än planerat… förmodligen för att jag bara skriver rakt ur hjärtat och vill så mkt på en gång!
Så en sak i taget…
Håriga armhålor tar jag en annan gång :)

Peace and out!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar