onsdag 10 oktober 2012

Troll eller Pucko?

Igår råkade jag ramla över en nyöppnad sida på Facebook som hette/heter "Nej tack till Homosexuella".
Jag vet inte om det var en "äkta* sida eller om det bara var någon som ville starta igång något... ett sk Troll.
Många gissade att det var ett Troll... men tyvärr finns det än idag folk med dessa åsikter som presenterades på denna sida.
Sidan fick iaf otroligt många anmälningar på väldigt kort tid och är nu borttagen!
Bra att folk reagerar.
Jag satt iaf igår och skummade igenom vad folk skrev på denna sida.
Många var upprörda men det fanns tyvärr en del som tyckte att det handlade om yttrandefrihet...

Yttrandefrihet omfattar rätten att yttra och föra fram åsikter utan censur, begränsning eller någon form av bestraffning.
FN:s deklaration formulerar rätten på detta sätt:
"Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser".
 Yttrandefrihet regleras ofta i ländernas grundlagar och handlar alltid om förhållandet mellan staten och individen, inte om förhållandet mellan individer.

Yttrandefrihet anses vara en av förutsättningarna för ett demokratiskt statsskick. I alla rättsstater, även de som klassas som demokratiska, finns det dock begränsningar för yttrandefriheten, varierande mellan olika länder. Till exempel har de flesta länder förbjudit hot om våld, och program mot mobbning (som även omfattar ord) finns. Även den som avslöjar militära hemligheter kan ofta straffas. Lagstiftningen varierar annars. USA har till exempel inte någon motsvarighet till Sveriges lagstiftning om hets mot folkgrupp som gör det kriminellt att hota eller uttrycka missaktning mot folkgrupper, medan den typen av budskap, däribland rasistiska budskap, är hårt reglerade i de flesta europeiska länder. Lagar mot förtal, olaga hot, spridande av konfidentiella material (militära hemligheter, sjukhusjournaler) samt uppvigling (t ex genom att, som ett ofta repeterat exempel säger, ljuga om att en fara föreligger i en stor folkmassa) är ofta reglerat i så gott som alla länder, medan förhandsgranskning genom censur numera är mycket begränsad.
(Wikipedia)

Sidan på FB kan inte ses som något annat än hets mot folkgrupp/minoritet... Så jag tycker absolut inte den kan räknas in under yttrandefriheten vilket vissa av debattörerna verkade tycka.
Många ansåg oxå att man inte skulle bry sig alls... bara låta Trollet/Puckot vara och få ha sina åsikter för sig själv, att man helt enkelt inte skulle hetsa upp sig så mycket över såna dumheter...
Jag säger att det är de som står tyst och tittar på som är värst... de som bara rycker på axlarna och inte har en egen åsikt, som inte vågar sticka ut hakan och säga ifrån...  de som säger: låt dem hållas, det skadar väl ingen att de har en egen åsikt.... de utan civilkurage!

Det var dock en person som lade ned mycket tid på att påstå att homosexualitet är en genetisk defekt, en abnormitet och helt enkelt en sjukdom som kunde botas...
Hans bevis för detta var bla att endast 0,5 % av världens befolkning är homosexuella... och pga den lilla procenten så är det att räknas som en abnormitet, en defekt...
Jag har hört siffran 10 % av jordens befolkning... så jag vet inte vart hans 0,5 % kom ifrån...
Men om vi nu ska spinna vidare på detta...
Hur många procent av världens befolkning har gröna ögon?
Eller Hur många procent av världens befolkning har rött hår?
Osv, osv... jag är säker på att det inte är så stor procentgrad... betyder det att det är en genetisk defekt att ha rött hår?
Att det är en sjukdom att ha gröna ögon?
NEJ!
Han tyckte oxå att homosexuella kunde och skulle/borde genomgå elektrisk tortyr för att bli "friska".

Oavsett om detta var ett sk Troll eller ej så tycker jag det är otäckt att folk göder dessa tankar...
Det finns ju alltid någon som läser och blir påverkad i samma riktning som den som skrev och det är skrämmande.
Troll eller Pucko?
Jag säger att det är idiotiskt och otroligt ignorant och dumt att starta såna grupper!
Så, tack till alla er som engagerade er och gjorde något!
Ni som anmälde sidan och förändrade världen lite, till det bättre!

Kärlek, respekt och förståelse!
Det är det viktigaste av allt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar