tisdag 18 juni 2013

Hur avdramatiserar vi fittan?

Ok... nu får det banne mig vara nog!
Jag pratar vanligtvis inte alls om fittan i vardags tal...
Jag tycker det är en  fantastisk, fin och viktig kroppsdel!
Jag pratar inte en massa om den  men jag gör, som ni sett bildbevis på här i bloggen tårtor, muffins, örhängen etc och försöker mest göra det till en rolig grej, lite avslappnat och roligt helt enkelt!
Jag gör definitivt inga försök till att äckliggöra den.
Jag har barn och jag kan ärligt säga att jag inte vet vad jag ska kalla fittan när jag pratar med dom... Ordet fitta har ju en negativ klang och används som skällsord och jag tror barnen skulle få mycket skit i skolan om de sa fitta. Vagina, vulva, snippa osv.... alla säger vi olika och alla ord är väl lika rätt men jag blir på riktigt upprörd när snippan äckliggörs... och när flickor skäms över sina kroppsdelar!

Det finns flera exempel på hur "vi" äckliggör fittan...
Jag kan dra några exempel från mitt eget liv.
Vi sitter hemma och gör olika dekorationer i marsipan och vi bestämmer  oss för att vi vill göra "muttmuffins" till nyår. Min dotter sitter med och gör egna söta figurer i marsipan och frågar inte alls vad vi gör och allt är frid och fröjd.
Senare gör vi även muttörhängen i lera, torsos och dylikt och dottern gör egna fina skulpturer i lera!
Jag lägger upp en bild på bloggen och det tar hus i helvete och jag får höra, långt senare att folk läst i min blogg och tycker att det är någon form av barnmisshandel att jag gör detta när dottern är med och att jag inte borde få ha min dotter hemma. Att jag borde bli anmäld till socialen....
Jag visade inte porr...
Vi satt helt avdramatiserat och gjorde olika skulpturer och former utan att fnissa och vara generade.
Vi kallade dem för mussla eller snäcka när hon frågade och hon tyckte de var fina och brydde sig inte mer om dem utan gjorde helt andra saker själv.
Folk är snabba att döma och vara kritiska!

Annat exempel kan vara familjen med en dotter och en son (små barn)... sittandes på stranden och pojken upptäcker sin snopp och börjar inspektera den och föräldrarna fnissar och tycker det är så gulligt och berättar för allt och alla att X minsann hittat sin snopp och det var så gulligt.
När flickan hittar sin snippa blir det genast usch och fy, det där är ajabaja... låt bli det där! Där pillar man inte!

Ett annat exempel är att man inte talar om kvinnlig onani... att killar runkar vet ju alla... haha så är det ju med killar, man måste lära känna kroppen, bli en riktig man och runka...
Tjejer... nej, där är det tyst, hemligt och lite skuldbelagt!
Hur många tjejer skulle kunna säga rakt ut att de onanerar?
Fasiken inte många, men tro mig, det gör dom! Tjejer onanerar!

Alldeles precis nyss fick jag höra en kompis till min dotter säga "det där äckliga" om just kvinnans könsorgan...
Det där äckliga....
Jag blir ledsen och beklämd... växer tjejer upp å tänker så om en av sina egna kroppsdelar, ja då kommer inget ändra på sig i framtiden.
Tjejer kommer växa upp och känna skuld och skam över sin kropp, sin sexualitet, sina behov och sin kvinnlighet.
Jag säger inte att vi ska prata om snippan i någon dramatisk och fanatisk ton... men vore det inte fantastiskt om vi åtminstone kunde se på snippan som vilken annan kroppsdel som helst?
Sluta skuldbelägga den, sluta äckliggöra den.
Vi ska vara stolta över våra kroppar, våra olikheter och våra likheter.
Hur avdramatiserar vi fittan?
Vart börjar man? Och hur?

Jag vet inte... men jag startar i det lilla, här och nu!
Kanske når det ut till någon?
Älska dig själv och din kropp!
Det tar ett tag att lära sig att älska, så om du inte är där så acceptera dig själv och din kropp, det är en jävligt bra början!
Det här är det livet du har just nu så gör det bästa av det!
Det finns bara en väg och det är framåt!
Tag några kliv och prova, det kanske är en krokig och bucklig väg med stora hål och stenar samt djupa diken...
Det kanske regnar och blåser motvind... men inget är konstant så fortsätt att vandra!
Det är det här som är livet!
Ta det och lev!


Thats it, för idag!

/SnippaMusen


3 kommentarer:

 1. *apploderar* mycket bra skrivet!!

  SvaraRadera
 2. Också mamma till dotter10 april 2014 kl. 01:02

  Men seriöst, hur ofta händer det i verkligheten att föräldrar ger söner beröm för att de tar på sin snopp eller hittat sin snopp? Att de jublar, applåderar och skryter om det för omgivningen?

  Självklart finns det tragiskt nog en stor skillnad i hur vuxenvärlden bemöter pojkar och flickor, inte minst när de onanerar eller kanske bara tar av ren nyfikenhet på sina könsorgan. Så långt är jag helt med.

  Men att det skulle vara VANLIGT att föräldrar går runt och skryter om att deras son upptäckt sin snopp tror jag inte ett dugg på. Jag har aldrig någonsin hört det, skulle det hända skulle jag reagera genom att tänka "Gud vilka barnsliga människor" eller något liknande. Att de fnissar år nog betydligt vanligare men då på det där förlägna sättet som människor kan fnissa på när de är generade och inte riktigt vet vad de ska säga. Dessutom tror jag det är betydligt vanligare än vad alla som som drar den liknelsen tror att vuxna reagerar negativt på pojkars upptäckt av sina könsorgan / onani OCKSÅ, inte minst bland frikyrkliga familjer eller familjer med rötter i kulturer där mycket som har med könsorgan och sexualitet överlag är skambelagt.

  Med det inte sagt att många reagerar betydligt starkare och mer negativt när flickor visar sina könsorgan uppmärksamhet.

  Den bästa och mest sunda reaktionen vore väl egentligen att i neutral ton bara säga något i stil med "ja, det där är din snippa" eller "det där är din

  snopp".

  Om det är uppenbart att det är onani barnet ägnar sig åt så kan man ev. lägga till "så där gör de flesta någon gång, det är ingenting konstigt".

  Och är det ett lite större barn som ofta onanerar i offentliga sammanhang kan man på ett icke skuldbelägga de sätt påpeka " jag förstår att det där är trevligt , men du får vänta med det tills vi kommit hem".

  Om det nu verkligen existerar vuxna som skryter till hela sin bekantskapskrets om hur deras pojkar upptäckt dina könsorgan så är det som jag ser det ingenting önskvärt med att ett så löjligt och barnsligt beteende breddas till att omfatta döttrarna också.

  Nej, låt barnen oavsett kön upptäcka sig själva i fred och avdramatisera något som är helt normalt och inte konstigt alls.

  SvaraRadera